تبلیغات
بلان - بهترین زمان برداشت میوه ها
بلان
بارها گفت محمد، که علی جان من است؛ هم به جان علی و جان محمد صلوات
یکشنبه 11 اسفند 1387 :: نویسنده : محمدرضا بلانیان

تهیّه و تنظیم: حامد بلانیان

 

 به نظر شما در چه زمانی از روز بهتر است میوه را از روی درخت یا بوته برداشت کنیم ؟ صبح , ظهر و یا عصر ؟

اصلا آیا تفاوتی بین این زمانها از نظر کیفیت میوه وجود دارد ؟

آری در اکثر میوه هایی که به صورت تازه مصرف می شوند زمان چیدن میوه نقش مهمی در کیفیت آن دارد . یک مثال می تواند این مسئله را روشن تر کند : اگر خیار را صبح زود برداشت کنیم علاوه بر آب دارتر بودن شیرین تر نیز خواهد بود .

دلیل این امر چیست ؟

در شب به رطوبت هوا بالا می رود شبنم تشکیل شده روی برگ گیاه توسط آن اندام جذب شده و باعث شادابی و طراوت میوه می شود . ولی چرا در صبح میوه شیرین تر است ؟ در اکثر گیاهان مکانیزم هایی وجود دارد که آنها را در برابر شرایط سخت محیطی مقام می کند . یکی از این شرایط سخت سرمای شب هنگام است که گیاه ملزم است خود را در برابر این سرما محافظت کند . می دانیم که همواره آب شیرین دمای انجماد پایین تری نسبت به آب خالص دارد بنابراین هرچه مواد قندی محلول در آب بیشتر باشد آب دیرتر منجمد می شود . گیاه نیز از همین قانون استفاده می کند یعنی با سرد شدن تدریجی هوا در غروب گیاه شروع به شکستن مواد پروتئینی و تبدیل آنها به مواد قندی محلول در آب می کند تا در برابر سرمای شب مقاوم شود و دوباره صبح گیاه شروع به تبدیل قند به پروتئین می کند بنابرین اگر صبح زود میوه ای مثل خیار را از بوته بچینیم شیرین تر خواهد بود .

در میوه هایی که لازم آنها را در انبار به مدت نسبتا طولانی نگه داری کنیم جنبه ای دیگر مورد توجه است و آن اینکه عمر انبارداری میوه برداشت شده در صبح بیشتر است یا عصر ؟

همان طور که بیان شد در شب تشکیل شبنم و رطوبت بالای هوا باعث جذب آب توسط میوه و شادابی آن می شود . این شادابی میوه در هنگام برداشت در میوه هایی نظیر مرکبات مناسب نیست زیرا باعث می شود تا سلولهای پوست میوه که در اثر جذب آب متورم شده اند به سادگی در هنگام برداشت آسیب دیده و پاره شوند که پارگی آنها موجب افزایش آلودگی میوه به کپک ها و بیماری ها در طول انبارداری شود بنابراین بهتر است عصر برداشت شوند تا در اثر گرمای روز پوست میوه ها مقداری از آب خود را از دست داده و کمتر زخم پذیر باشند .

منابع :

دکتر غلامعلی پیوست , سبزیکاری , انتشارات دانشگاه گیلان

ران ویلس و همکاران , فیزیولوژی پس از برداشت , ترجمه دکتر مجید راحمی , انتشارات دانشگاه شیراز

بی.دی.ماکرسی و وای لشم , تنش ها در گیاهان زراعی و مقابله با آنها , ترجمه دکتر سید محسن موسوی نیک , انتشارات دانشگاه بیرجند





نوع مطلب : کشاورزی، 
برچسب ها :
لینک های مرتبط :
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر


درباره وبلاگ

اللهم صل علی محمد و آل محمد (وعجل فرجهم)
مدیر وبلاگ : محمدرضا بلانیان
صفحات جانبی
نظرسنجی
نظر شما درباره نتیجه مذاکرات هسته ای چیست؟








جستجو

آمار وبلاگ
کل بازدید :
بازدید امروز :
بازدید دیروز :
بازدید این ماه :
بازدید ماه قبل :
تعداد نویسندگان :
تعداد کل پست ها :
آخرین بازدید :
آخرین بروز رسانی :